

FANTASIA
BY WALT DISNEY
ΣΑΒΒΑΤ0 22/02 - 19:00
FANTASIA
by Walt Disney
Σκηνοθεσία: James Algar, Samuel Armstrong, Ford Beebe Jr.
Σενάριο: Joe Grant, Dick Huemer, Lee Blair
Πρωταγωνιστούν:
Leopold Stokowski
Deems Taylor
The Philadelphia Orchestra
Διάρκεια: 124’
Ελληνικός τίτλος: «Φαντασία»
Στα Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Tο διαχρονικό αριστούργημα Fantasia του Walt Disney, αποτελεί έως σήμερα ένα εικαστικό δίδαγμα πάνω στη σπουδή εικόνας, χρωματικής αρμονίας και ήχου.
Όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που η φιλοδοξία του Walt Disney τον οδήγησε πάνω από το τραπέζι του κορυφαίου μαέστρου Leopold Stokowski, διακόπτοντάς το γεύμα του και ζητώντας του να μιλήσουνε. Στόχος του να υλοποιήσει, με πρωταγωνιστή αυτήν τη φορά τον Μίκυ Μάους, ένα έργο με τον καλύτερη δυνατή μουσική σύνθεση κλασσικής μουσικής που θα μπορούσε.
Η Φαντασία δεν έμοιαζε με τίποτε άλλο που είχε προηγηθεί έως τότε σε animation. Βλέποντας το κόστος παραγωγής του Sorcerer's Apprentice, με ήρωα τον Μίκυ, σε κλασσική μουσική υπόκρουση (μια ασυνήθιστη επιλογή), να αυξάνει δυσανάλογα προς τη συνηθισμένη διατίμηση των ταινιών μικρού μήκους που σκάρωνε κάτω από την ομπρέλα των Silly Symphonies, αποφάσισε να το συμπεριλάβει σε ένα ακόμη ασχημάτιστο σπονδυλωτό του όραμα, πάντα με συνοδεία κλασσικών κομματιών. Έπεισε τον Λέοπολντ Στοκόφσκι να διευθύνει την ορχήστρα της Φιλαδέλφειας (αν και στην ταινία ένας άλλος ενορχηστρωτής κρατούσε το μπατόν και εισήγαγε διαδοχικά τα κεφάλαια) και έδωσε εντολή στα «τσακάλια» του, τους αφοσιωμένους animators που εργάζονταν νυχθημερόν, να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό σε ένα σχέδιο που ξέφευγε από τα συνηθισμένα.
To εξαιρετικής ποιότητας πάντρεμα «ποιοτικής» κλασσικής μουσικής με την τέχνη του animation δεν είχε πραγματοποιηθεί ξανάσε τέτοια κλίμακα. Το ηχητικό σύστημα που παρήγγειλε κόστισε πάνω από 200 χιλιάδες δολάρια, μια περιουσία για τα προπολεμικά δεδομένα. Ο Ντίσνεϊ θέλησε να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στον θεατή πως ακούει μια ζωντανή ορχήστρα στην αίθουσα και οι ηχολήπτες πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό το επιθυμητό αποτέλεσμα, εγγράφοντας σε πολλαπλά κανάλια, κάνοντας overdubs και ελαττώνοντας θορύβους και φυσήματα. Οι εφευρέσεις αυτές, που αποτυπωμένες στην ηχητική μπάντα γέννησαν ένα στερεοφωνικό surround σύστημα που βαφτίστηκε «fantasound», ήταν πρωτότυπες και ριζοσπαστικές, αποτέλεσαν όμως και τη βάση για την εξέλιξη των ηχογραφήσεων που θα ακολουθούσαν πολύ αργότερα, στο σινεμά αλλά κυρίως στη δισκογραφία.
Αυτός ο φιλόδοξος πειραματισμός υψηλής πιστότητας και σχεδιασμού που αψηφούσε κάθε κατηγορία, καθώς απευθυνόταν εξίσου στα παιδιά και τους ενήλικες, τους σινεφίλ και τους μελομανείς, τους αστούς και την επαρχία, έκανε πρεμιέρα το Νοέμβριο του 1940, σε επιλεγμένες και αποκλειστικές προβολές, το λεγόμενο roadshow που κάποτε προϋπάντιζε μια ταινία-γεγονός, συνήθως σε διακεκριμένα κινηματοθέατρα. Οι κριτικές ήταν εξαιρετικά θετικές στο σύνολο τους, αλλά το φιλμ δεν είχε καριέρα στην Ευρώπη, καθώς η συγκυρία ήταν δραματικά αρνητικά: ο πόλεμος είχε ήδη ξεσπάσει και το ευρωπαϊκό κοινό έμελλε να δει τη Φαντασία, όπως και τις περισσότερες αμερικανικές ταινίες μετά το 1945. Η RKO που έλεγχε αρκετές αίθουσες είχε ενστάσεις ως προς τη φύση και τη μεγάλη διάρκεια του φιλμ, που ξεπερνούσε τις 2 ώρες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο αναγκαστικό διάλειμμα. Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν (πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια) η Φαντασία δεν τα έβγαλε στην πρώτη προβολή και την πρώτη επανέκδοση της.
ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ
Περιορισμένος Αριθμός Θέσεων
ΑΝΟΙΓΟΥN Δευτέρα 18/02 για ΦΙΛΟΥΣ και Τρίτη 19/02 για ΟΛΟΥΣ